Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ελλαδικος αναρχισμος -συζητησις



talk!

10 σχόλια:

Αυτόχθονας είπε...

Aς τα παρουμε ενα ενα:

#1: Οσον αφορα την βια εναντια στους μπατσους συμφωνω απολυτα μαζι σου.Εχω γραψει μαλιστα και σχετικο αρθρο που μιλαω για την αδικαιολογητη ασκηση βιας εναντια στους αστυνομιοκους.Βεβαια οταν δεχεσαι οργανωμενη επιθεση απο τα ΜΑΤ δικαιολογειται πιστευω απολυτα να αντιδρασεις ακομα και βιαια.Σιγουρα εκει θα εχεις το δικιο με το μερος σου προυποθετοτντας βεβαια οτι αργοτερα στην τηλεοραση θα δειχτει ολη η σκηνη και οχι μονο το μερος οπου βαρανε οι αναρχικοι (οπως γινεται συνηθως.) Στην περιπτωση που δεν ανταποκριθεις βιαια οταν δεχεσαι επιθεση τοτε νομιζω πως το πιθανοτερο ειναι ειτε να καταληξεις αιμοφυρτος στην κλουβα ειτε παρατημενος στο δρομο.Σε σχεση με την σημαια πιστευω πως το θεμα οπως λες και εσυ δεν ειναι να την καψεις δημιουργωντας αρνητικες εντυπωσεις αλλα με τον λογο και τις αποψεις να την απο,υθοποιησεις απο τα μυαλα των πολιτων.

#2Η εμμονη σε δευτερευοντα θεματα ειναι κατι που αναλογιζομουν και εγω και ειναι δυστηχως πολυ εμφανες. Δεν λεω πως η αθλια κατασταση των φυλακων δεν ειναι ενα τεραστιο κοινωνικο προβλημα αλλα σε ολα τα προβληματα που απαιτουν λυση υπαρχει μια προτεραιοτητα. Αυτο που θελω να εκφρασω ειναι πως δεν ειναι σωστο να ασχολουμαστε τοσο μαζικα σε θεματα οπως οι φυλακες ενω δειχνουμε ελαχιστο ενδιαφερον για θεματα οπως η ιατρικη περιθαλψη που ειναι και πολυ φλεγον. Με τα παραπανω δε θελω να υποβαθμισω την σοβαροτητα του προβληματος των φυλακων αλλα να δειξω πως χρειαζεται να φτιαξουμε μια νοητη λιστα και να δουμε τι πρεπει να γινει αμεσα και τι πρεπει να περιμενει λιγο. Βεβαια οταν οι κρατουμενοι κανουν απεργια πεινας δεν εχουμε παρα να τους συμπαρασταθουμε οπως καναμε αλλα γιατι να μη κανουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα σημαντικοτερα θεματα;Εχω να προσθεσω βεβαια πως δεν συμφωνω με την αποψη σου περι νομων.Συμφωνω να αποφυλακιστουν οι εφηβοι, οι αρρωστοι, οι πνευματικα ασθενεις και αλλοι τοσοι που δεν πρεπει να βρισκονται σε αυτες τις αποθηκες ανθρωπων αλλα: Οποιοσδηποτε δολοφονησε εστω και απο αναγκη λογω της καπιταλιστικης εξουσιας η παρεβηκε καποιων απο τους βασικους ας τους πουμε ετσι νομους πρεπει να βρισκετε σε ενα σωφρονιστηκο κεντρο.Το θεμα δεν ειναι να αναιρεσουμε τις ευθηνες απο αυτους που δολοφονησαν αλλα να δωσουμε οτιδηποτε χρειαζεται καποιος για να μην σκεφτει καν κατι τετοιο για τον συνανθρωπο του.Και ακομη και αν το κανει πρεπει ο σωφρονισμος που θα του παρεχεται να του δινει μια οπτικη που θα τον κανει να βλεπει πως δεν ειναι εκει η λυση,Τωρα για το πως φτιαχτηκαν οι νομοι περα απο τους ''βασικους'' θα συμφωνησω οτι εγιναν καπιταλιστικα και στο πλευρο της αστικης ταξης.

#3 Το θεμα του αποκλεισμου της εργατικης ταξης ειναι οντως σοβαρο. Οι εργατες ενω δεχονται αλλεπαλληλα προπαγανδα απο κουμμουνιστες,σοσιαλιστες κλπ δεν προσελκυονται απο κανεναν στο αναρχικο κινημα.Πρεπει να λυσουμε αυτο το προβλημα γιατι οπως λες και εσυ με μαθητες και φοιτητες δεν γινεται επανασταση.Σιγουρα χρειαζονται και αυτοι ισως και περισσοτερο απο τους εργατες αλλα αν δεν υπαρχει οργνωμενη εργατικη συμπαρασταση δεν γινεται δουλεια.(και ω μαθητης ειμαι αλλα δεν νομιζω οτι το εχω δει ουτε σαν ρομαντισμο ουτε σαν χομπι.) Το θεμα λοιπον ειναι να προσελκυθουν οι εργατες στο αναρχικο κινημα με καθε τροπο.

#4 Για τον μανιωδη αντιφασισμο δεν εχω να πω πολλα. Οι φασιστες αν το σουμε αντικειμενικα ειναι απλα αθρωποι αντιθετης ιδεολογιας και δεν υπαρχει κανεναςλογος ουτε να τους δερνουμε ουτε να τους συναναστρεφομαστε καν. Απλα εαν τυχει ποτε και συναντηθειτε με κανεναν φασιστα μπορρειτε να τον εκμηδενισετε σε μια ιδεολογικη συζητηση(το οποιο ειναι πολυ ευκολο λογο της μηδαμινης ιδεολογιας που υπαρχει στα κεφαλια των φασιστοειδων) και να φυγετε με ενα χαμογελο πλατυ.Το οτι τα πιστευω των αναρχικων ειναι τα εντελως αντιθετα των φασιστων δεν παει να πει οτι και εκει ειναι ο κινδυνος.Οι φασιστες λογο της απεραντης βλακειας τους δεν προκειται να παρουν ποτε εξουσια ενω οι καπιταλιστες που ειναι και πιο επικυνδηνοι εχουν ηδη μπει για τα καλα πανω απο τα κεφαλια μας.

#5 Ο Σεχταρισμος εννοειται πως πρεπει να εξαλειφθει μιας και οσο περισσοτεροι τοσο το καλυτερο(αρκει να ειμαστε ενωμενοι) ιδαιτερα οταν προκειται για την κοινωνικη επανασταση

#6 Παλι αναφερομενος στο αρθρο μου θα πω οτι και βεβαια πρεπει να χρησιμοποιεις την βια αλλα ποτε απροκλητα και ανουσια γιατι ειναι που ευκολο να χασεις τον ελεγχο. Σιγουρα οι καπιταλιστες δεν θα φυγουν προθυμα οποτε πρεπει εξυπνα και μερικες φορες βιαια να τους διαλυσουμε.Με οδοφραγματα και πολεμο οποτε χρειαζεται αλλα και με αποψεις και ιδεες οποτε χρειαζεται επισης.Σιγουρα δεν οφελει σε τιποτα ,ισα ισα που κανει και κακο στο ονομα του κινηματος, να σπας βιτρινες γιατι τοτε δεν εισαι αναρχικος εισαι χουλιγκαν.Οι διαφορα νομιζω πως ειναι οτι οι αναρχικοι πολεμανε για κατι και οταν χρειαζεται παλευουν βιαια για αυτο ενω οι χουλιγκανς τα σπανε απλα για να τα σπασουν.Αναφερομενος και στο #7 ναι οντως τιποτα δεν γινεται χωρις την συγκρουση και την εμπρακτη αντισταση αλλα οπως προειπα οπου χρειαζεται.

Αυτες ηταν και οι δικες μου αποψεις οι οποιες επιδεχονται καθε ειδους κριτικη και δεν ειναι καθολου απολυτες.

Με πολλη αγαπη και εντελως καλοπροαιερετα.
Αυτοχθονας

Phoenix είπε...

Αντιγράφω και εγώ εδώ τα σχόλια μου στο Youtube.
1)Συμφωνώ. Να προσθέσω ότι αυτή η αλόγιστη βία δίνει και αφορμή για περισσότερη αστυνομοκρατία σε πορείες αλλά και στην καθημερινή ζωή(κάμερες κτλ
2)Διαφωνώ. Η απεργία των φυλακισμένων αποτελεί μείζον θέμα. Ίσως βέβαια να έπρεπε να δοθεί στον αγώνα ένας πιο αντισυστημικός χαρακτήρας αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα σε αυτήν την φάση.

3)Συμφωνώ. Θα πρέπει να βρίσκεστε στο πλάι των εργαζομένων στις
διεκδικήσεις τους περνώντας παράλληλα και
ένα αντισυστημικό/αντικαπιταλιστικό μήνυμα.
4)Συμφωνώ. Ναι στην υπεράσπιση ανθρώπων από φασιστοειδή αλλά
χωρίς να αναλωνόσαστε σε τέτοιου είδους ενέργειες ξεχνώντας τον πραγματικό εχθρό. Και μεγάλη προσοχή γιατί πολλές φορές «αναρχικοί» επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία σε άκρως φασιστικές ενέργειες όπως το ξυλοφόρτωμα κάποιου επειδή έχει διαφορετική ιδεολογία ή η απαγόρευση της έκφρασης άλλων ιδεολογιών ή ιδεών με την χρήση βίας.
5)Συμφωνώ και μαζί με τον Σεχταρισμό κάθε είδους δογματισμός και προσκόλληση σε ιδεολογία ή θεωρία. Όλα αυτά πρέπει να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και στις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε εποχή.
6)Όχι στην άσκοπη και αλόγιστη βία η οποία τις περισσότερες φορές
φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι επιδιώκετε.
Ναι σε συντονισμένες επιθέσεις συμβολικές ή πρακτικές οι οποίες όμως θα δικαιολογούνται
και θα αποσκοπούν σε ένα αποτέλεσμα.
Και βέβαια πάντα με την μορφή αντί-βίας και όχι
ξεκάρφωτης επίθεσης όπως αυτής στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη που ΄ΜΟΝΟ καθαρά φασιστική θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς.

Περνώντας στο video του urfurs όντως το μυαλό είναι το πεδίο μάχης όχι μόνο των αναρχικών αλλά και όλων των ανθρώπων και σίγουρα από το μυαλό του καθενός από εμάς θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί μία επανάσταση. Πώς όμως θα αφυπνιστεί το μυαλό των ανθρώπων όταν βομβαρδίζεται ανελέητα από τα σημερινά μμε, δεν βρίσκει καμία άλλη διέξοδο ή αξιόπιστη λύση από τον καπιταλισμό και συγχέει την αναρχία με το χουλιγκανισμό?
Εδώ λοιπόν μπαίνει και το θέμα της αντιπληροφόρησης όπου οι αναρχικοί και γενικά οι αντικαπιταλιστές έχουν μηδαμινή παρουσία(εφημερίδες, ράδιο) ή ακόμα και εκεί που έχουν επικρατεί η λογοκρισία όπως πχ στο Indymedia. Εγώ προσωπικά θεωρώ την ενημέρωση του κόσμου και γενικά την ύπαρξη ενός βήματος για έκφραση ένα από τα πιο σημαντικά (αν όχι το πιο σημαντικό) στοιχεία που θα πρέπει να αναπτυχθεί.
Urfurs h οργάνωση δεν είναι αντίθετη με την αναρχία Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της αυτοοργάνωσης με αυτονομία και αμεσοδημοκρατία η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Φυσικά οι αυθόρμητες ενέργειας από επιμέρους αναρχικές ομάδες ή άτομα είναι και θα είναι στο πρόγραμμα και φυσικά καλοδεχούμενες απλά όπως όλοι καταλαβαίνουμε η μαζικότητα και η οργάνωση σχεδόν πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Ελπίζω αυτές οι πολύ ωραίες συζητήσεις να φέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

samurai είπε...

Σε πολλα συμφωνω με το βιντεο σε αλλα παλι διαφωνω
παρ ολα αυτα μπραβο ρε φιλε για το βιντεακι
πιστευω ειναι μαι παρεμβαση που βοηθαει ολους μας να σκεφτουμε με καθαρο μυαλο, καποια πραγματα
η ουσια του βιντεο ειναι για μενα βρισκεται στην φραση
¨"με φοιτητες κ μαθητες θα κανεται την επανασταση;"

Ανώνυμος είπε...

anarxismos=mikroastismos

den prokeite na allaksei tpt pantou ta idia skata einai oi anarxikoi

Kai auto giati i vasi tou anarxikou xorou(giati kinima den einai eutuxos!) einai foitites kai mikroastoi.

Oi ergates den dinoun kamia simasia ston anarxismo giati oi ekfraseis tou kai i filosofia tou einai mikroastikes.

ante tora na riksete kamia molotov uperepanastates tou kolou

Ⓐ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ Ⓐ είπε...

Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να αναλύσω 1-1 τα όσα γράφεις, γιατί σε κάποια συμφωνούμε,σε κάποια όχι.

Θέλω να σταθώ στη λύση που προτείνεις.
Υπάρχει μάλιστα και 1 ντοκυμανταίρ, το the take (εχω το url αν θες να το κατεβάσεις στο μπλογκ μου), το οποίο δείχνει στην πράξη αυτό που προτείνεις, να συμβαίνει στην Αργεντινή.

Ο αναρχισμός γενικά και οι αναρχικοί ειδικά δεν νομίζω ότι θα διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Αντιθέτως η απαλλοτρίωση και η κατάληψη είναι πολύ ψηλά στις "προτεραιότητες" ενός αναρχικού.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέσα παραγωγής στην Ελλάδα για να πληγεί το σύστημά τους.
Ας το δούμε αντικειμενικά,είμαστε 1 χώρα που προσφέρει κυρίως τριτογενείς υπηρεσίες...

Αλλά και σε όσες πρωτογενείς παραγωγικές μονάδες υπάρχουν,έχουν χωρίσει τους εργάτες τα κόμματα και τα συμφέροντα.

Τα γεγονότα με τα γάλατα ας πούμε, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καταστάσεις απαλλοτρίωσης μέσων παραγωγής και οι παραγωγοί να πολανε απ'ευθείας στο κοινό τα προιόντα τους,αυξάνοντας τα κέρδη τους.Γιατί άραγε δεν έγινε???

Ανώνυμος είπε...

βασικά πιστεύω η ποιο καλή κριτική στον αναρχικό χώρο... αν και λίγο παλιά (και ίσως να μην ανταποκρίνετε πλήρως στην σημερινή κατάσταση)
http://www.inclusivedemocracy.org/pd/is5/issue_5_dialog.htm

Loup είπε...

Εγω στο μονο που θα σχολιασω,γιατι τα αλλα ειναι πολυ μεγαλη συζητηση και ειδικα απο το νετ,ειναι η εργατικη ταξη.Για μενα το σημαντικοτερο κομματι ειναι η ενημερωση σ αυτον τον κοσμο που κραταει στα χερια του τη δυναμη και αυτη την στιγμη ειναι ενας γιγαντας που κοιματε.Ι κοινωνια και γενικα οι εργατες εχουν μαστουρωσει κυριολεκτικα με καθε ειδους ναρκοτικο που εχει το κρατος να τουσ δωσει(φυσικα και δεν μιλαω μονο για ουσιες).Απλα μενει ι εργατικη ταξη αμετοχη παρακολουθωντας τα γεγονοτα.Πηγαινουν σε καμια πορεια 1μαη σαν τα προβατα πισω απο αδεδυ και γσεε(αυτους δηαδη πους τους κοροιδευουν για να περνανε καλα οι ιδιοι) και κατεβαινουν και στις εκλογες νομιζωντας οτι εκαναν και καμια παρεμβαση τρομερη.Τα υπολοιπα τεραστια συζητηση με πολλεσ διαφορες αποψεων ακομη και απο ατομα του ιδιου ''πολιτικου'' χωρου.

Loup είπε...

Φιλε/η secret νομιζω οτι μας κοροιδευεις μαλλον με αυτα που λες η δεν εχεις ιδεα απο το τι σημαινει αναρχια.Ειναι η καλυτερη κοινωνια στην οποια θα μπορουσες να ζησεις.Γι αυτο και ειναι τοσο δυσκολο να φτασει αυτη η κοινωνια μεχρι εκει.Γιατι ''ειμαστε'' πολυ λιγοι για να ανταποκριθουμε σε μια τετοια κοινωνια.''Ειμαστε'' εγωιστες και καλοπερασακιδες,δεν μας νοιαζουν οι αλλοι γι αυτο βεβαια και εχουμε πνιγει στα σκατα των λιγων και χαιρομαστε κιολας που εχουμε και το δικαιωμα ν διαλεγουμε τι σκατα θελουμε.

Crux είπε...

Secret όντως εσύ νομίζεις αναρχισμός είναι αυτό που σου δείχνει η tv.
Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια ιδεολογία τώρα δεν μπορεί να ισχύσει λόγω του εγωϊσμού και του ανταγωνισμού που υποστηρίζει και διαφημίζει ο καπιταλισμός.Όμως αν άλλαζε κάτι στην παιδεία μας θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς ηγέτες οι οποίοι είναι άχρηστοι σήμερα.
Και ό,τι κάποιοι το λένε ουτοπία εμείς το λέμε ελπίδα.

Marijuanito είπε...

Δεν θα κατσω να σχολιασω ενα ενα τα θεματα που ανοιξες.Απλα να σου πω ενα μπραβο γιατι βαρεθηκα να βλεπω "αναρχικους" που κουβαλαν σκατα στο κεφαλι